A konyhánk még nincs teljesen készen,a sütő és a tűzhely még nincs beszerelve,így pár napja csak olyat tudunk enni amit nem kell főzni. Egyik kedvenc reggelim a zabkása,amit sajnos főzni kell. Szinte minden reggel ezt eszem,így kitaláltam egy módszert,amivel főzés nélkül is elkészíthetem ezt a nagyon finom ( és nagyon egészséges) reggelit. Szerencsére van vízforralónk és mikrónk is,szóval a probléma megoldva.
Elkészítése nagyon egyszerű. Egy tálkába beleteszem a kivánt mennyiségű zabpelyhet,majd a forrásban lévő vízzel leöntöm, de csak annyival,hogy éppen befedje,majd rárakok egy kis tányért vagy tetőt a tálkára és állni hagyom ameddig besűrűsödik. Ezután tejet öntök hozzá. Ennek mennyisége attól függ,hogy mennyire szeretném higítani. Ezután mehet a mikróba egy percre és készen is volnánk.
Ha főzöm a zabkását akkor a vizet egy lábosban felteszem melegedni és ha már gőzölög akkor hozzáöntöm a zabpelyhet és folytonos kavarás mellett sűrűre főzöm,ezután jöhet hozzá a tej. Természetesen ez elhagyható,de ettől szerintem finomabb lesz 🙂
Ízesítés:
Édesítőt szoktam használni,de cukorral vagy mézzel is biztos nagyon finom. Tehetünk bele vaníliát vagy rumaromát,kókuszreszeléket,kakaót,lekvárt,fahéjat,de ehetjük simán is. Az egyik nagy kedvencem a kakaós,olyan mintha csokipudingot ennék,de a baracklekvárral készült se rossz 🙂
Néhány érdekes dolog a zabpehelyről:
– gazdag B és E vitaminban,ásványi anyagokban
– magas a fehérjetartalma
-csökkenti a koleszterinszintet,így véd a szív-és érrendszeri betegségektől is
– glikémiás indexe közepes,ezért hosszú ideig teltségérzetet okoz
– gyulladásgátló
-rák megelőzését is elősegíti
Ezek mind nagyon hasznos tulajdonságok,szóval szerintem érdemes kipróbálni egy reggel ( vigyázat,nem lehet vele leállni 😉 )
Kommentek