Minden évben eljön a nagy lekvárfőzős nap. Általában meggyet és barackot szoktunk eltenni, nagymamám még áfonyát és az epret is készít. Régen nagyon bevállalósak voltunk és hagyományosan főztük,jó hosszan kevergettük. Pár éve viszont újítottunk és a dzsemfix varázslatos erejét hívjuk minden évben segítségül. Tudom,hogy egy kicsit így csalás az egész,de hát nem mindegy,hogy 2 óra vagy 5 óra alatt vagyunk készen.Így is a magozáson nem lehet nagyon gyorsítani. Hiába a kis meggymagozó,még az se garantálja,hogy nem marad mag a meggyben,így még egyszer az egészet át kell nézni. Ráadásul minden ragad a végére.Én általában a fejem búbjától a lábujjamig tiszta meggyleves vagyok,amit aztán lehet sikálni mire rendesen lejön…. 😀 de mindezek ellenére is megéri,mert milyen jó érzés,amikor kint farkasordító hideg van,se zöldség se gyümölcs,én meg csak belépek a kamrába és leemelem a polcról a fini meggylekót 😀 Idén 12 kg-ot sikerült üvegekbe zárnunk. Azt hittem hosszabb lesz,de 3 óra alatt végeztünk is. Csináltam pár fázisfotót 🙂
Egy tál meggyet viszont félretettem,ebből meggyes pitét sütöttem. Valami egyszerű sütit szerettem volna,ami gyorsan kész van,de nem piskóta,mert azt csak a tortáknál szeretem. Így magába olyan száraz,még a meggy se nagyon segít rajta. Fél óra keresgélés után rátaláltam álmaim receptjére…:D
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 egész tojás, 1-2 ek. tejföl, 1 citrom reszelt héja, 2-3 ek. zsemlemorzsa
Töltelék: 40 dkg meggy ( mondjuk ez ízlés dolga,én többet használtam,így meggyesebb lett), fahéj
Elkészítés:
1. A vajat a mikróban egy kicsit megolvasztom.
2. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem, ráreszelem a citrom héját is. A közepére kis gödröt készítek, abba beleütöm a tojást és hozzáöntöm a vajat. Az egészet összedolgozom.
3.Mikor kezd összeállni, hozzáadom a tejfölt is. A tészta akkor jó,ha a kéztől elválik.
4. Ezután egy gombóccá gyúrom és kb. 3/4 és 1/4 arányban elosztom.
5. A nagyobbik részt kinyújtom és tepsibe teszem. Megszórom zsemlemorzsával majd ráborítom a meggyet is, meghintem fahéjjal. A kisebbik részt szintén kinyújtom,majd csíkokra vágom és beborítom vele a meggyet.
6. 180 fokon kb. 30-40 percig készre sütöm.






Kommentek